Call To Action

ANMÄLAN STÄNGER

00

DAGAR

00

H

00

MIN

00

S

YOGA FÖR ATT STÄRKA EN SPÄND BÄCKENBOTTEN 


 

Bygg styrka skonsamt i bäckenbotten utan knipträning samtidigt som du minskar överspändhet och värk i bäckenet.

Den här kursen har stängt för anmälan. Du kan gå med på väntelistan nedan och bli informerad om kursen går igen. Du förbinder dig inte att köpa kursen utan du blir endast informerad om kursstart.

GÅ MED PÅ VÄNTELISTAN

Knipträning är inte lösningen på dina problem


Har du fått höra att du bara behöver knipa lite till så kommer dina problem försvinna?

Jag också.

De första sex månaderna efter min förlossning hade jag så ont i min bäckenbotten att jag knappt kunde gå och allt jag fick höra var att jag skulle fortsätta knipa. 

Den felaktiga “rehabiliteringen” ledde enbart till ökad smärta och kramp i min bäckenbotten.

Jag kunde inte sova under nätterna på grund av smärtan trots att jag tog mycket smärtstillande och de kraftiga urinträngningarna gjorde att jag behövde gå på toaletten flera gånger i timmen.

Varje gång jag reste mig ur sängen väckte jag min dotter. Hela familjen påverkades med andra ord av mina underlivsproblem.

Vården har en tendens att ordinera knipträning för alla möjliga underlivsproblem.

Det ger sanning till ordspråket “Om det enda du har är en hammare så ser allt ut som en spik.”

Om knipträning är det enda verktyg du har kommer du att använda dig av det för att försöka bota alla underlivsbesvär, hur olika de än må vara.

Det är en viktig sak du måste veta:

 

Om du är spänd och har ont i ditt underliv ska du inte knipträna utan lära dig att slappna av.

 

När jag till sist insåg det tog jag yogan till hjälp för avslappning och min smärta försvann.

Tyvärr kom den tillbaka varje gång jag försökte stärka upp bäckenbotten med knipträning.

Jag spenderade min mammas 60-årsdag på Gotland på hotellrummets toalett eftersom spändheten i bäckenbotten gjorde att jag behövde kissa hela tiden. Resten av familjen var på en mysig guidad tur runt slottsruinen med efterföljande trerätters lunch.

Återigen hade mina underlivsproblem gått ut över familjelivet och hindrat mig från att göra något jag verkligen ville göra.

Till slut insåg jag att knipövningar inte var hållbart för mig som lätt blev överspänd.

Istället vände jag mig återigen till yogan för att skonsamt bygga upp styrkan i min bäckenbotten. Jag har nu helt blivit av med överspändheten och kan till och med träna kampsport igen. 

I mitt arbete möter jag många kvinnor som är i precis lika situation som jag en gång var i.

De har lyckats minska överspändheten och bäckensmärtan med hjälp av avslappning, men så fort de försöker stärka upp bäckenbotten faller de tillbaka in i överspändhet igen. 

Det blir moment 22: De kan inte träna för de blir överspända i bäckenbotten, men samtidigt måste de bygga styrka för annars blir ofta inte helt av med överspändheten. 

Efter tillräckligt många bakslag accepterar tyvärr många kvinnor att de inte kan träna eftersom de enbart får ökade problem av rörelse.

Jag ska berätta en viktig sak för dig:

 

Det går att stärka bäckenbotten och kroppen utan knipträning och utan att förvärra spändhet i bäckenet. 

 

Yogan är en mjuk och skonsam metod för att slappna av, sänka stressnivån och för att bygga styrka i bäckenbotten och resten av kroppen.

Forskning har även visat att yoga lindrar långvarig bäckensmärta och samtidigt förbättrar patienternas livskvalitet*.

Jag vet att det kan kännas överväldigande och vara svårt att veta var man ska börja (speciellt om du upplever att rörelse gör dig sämre) och det är precis därför jag har skapat onlinekursen “Yoga för att stärka en spänd bäckenbotten”.

I den här 8-veckorskursen kommer jag att leda dig steg för steg genom övningar och ge dig de verktyg du behöver för att skonsamt bygga styrka i bäckenbotten och resten av kroppen samtidigt som du minskar överspändhet. 

Den här kursen kommer att göra din träning hållbar, så att du blir stark, istället för att du gång på gång får bakslag som gör att du tvingas backa tillbaka och återigen begränsas i livet. 

När överspändheten väl minskar kommer du kunna vara mer aktiv igen, kanske kunna cykla, rida och kunna ha sex igen utan att behöva uppleva smärta. Helt enkelt få en förbättrad livskvalitet.

Under den här kursen kommer du att lära dig:

 • Övningar som skonsamt stärker bäckenbotten och hela kroppen utan att trigga överspändhet och ökad värk
 • Andra tekniker än isolerade knipövningar för att stärka bäckenbotten
 • Yogapositioner för att stärka musklerna som stöttar bäckenet så att bäckenbotten får avlastning
 • Verktyg för att på egen hand minska spändhet och smärta i och kring bäckenet
 • Övningar som sträcker ut musklerna i och kring bäckenet så att du kan röra dig lättare
 • Stressreducerande yogatekniker för att sänka stressnivån och bryta smärtcykeln
 • Effektiva andningsövningar för att stärka och slappna av i bäckenbotten 
 • Hur du förändrar hållningen i vardagen och skyddar ditt bäcken
 • Hur du med hjälp av triggerpunktsmassage kan få muskler att slappna av och minska överspändheten

Vem är kursen till för?

Den här onlinekursen riktar sig till kvinnor/personer med vagina som är överspända i bäckenet och upplever att knipträning inte fungerar för att bygga styrka i bäckenbotten. 

Symtom på överspändhet i bäckenet kan vara något av följande:

 • smärta i underlivet, ljumskar, ländrygg eller svanskotan
 • ont av att sitta
 • kissnödighetskänsla
 • förstoppning eller svårt att kissa
 • ont vid samlag 
 • smärta vid gynundersökning
 • kan inte föra in en tampong/menskopp 
 • knipträning gör ofta symptomen värre.  

Överspändhet i bäckenet kan till exempel orsakas av vaginism, vestibulit, vulvodyni, förlossningsskador, endometrios, IBS, Ulcerös Colit, Crohns sjukdom, interstitiell cystit, upprepade urinvägs-eller svampinfektioner, långvarig stress, skadad svanskota, gynekologiska operationer och olika typer av trauman.

Kursen är för dig som har svårt att träna eftersom du upplever att det ofta bara förvärrar dina besvär.

Det krävs att du är motiverad, beredd att prioritera dig själv och lägga ned tid på övningarna. Känner du att du inte har tid att ta hand om dig själv just nu är kursen inte för dig.

Programmet är utformat för personer med överspändhet i musklerna i och kring bäckenet. Kursen är inte lämplig för personer med foglossning eller graviditetsrelaterad bäckensmärta. 

Kursen riktar sig inte heller till dig som har svår smärta på grund av överspändhet. Har du svår smärta rekommenderar jag dig att istället gå min kurs "Yoga för avslappning i bäckenet" som kommer att hållas i februari/mars 2021.

Kommer yoga fungera för mig?

 

Många personer oavsett yogavana har fått stor hjälp av yoga för att minska överspändhet samt för att stärka bäckenbotten och kroppen. Dessutom mår de också psykiskt bättre eftersom yoga minskar stress.

Vad kommer kursen ge dig?

Många med långvarig smärta och muskelspändhet undviker att röra på sig eftersom de är rädda att smärtan ska bli värre. Kanske har man provat att träna men det har endast förvärrat överspändheten och värken.

Det är en balansgång att stärka muskler som lätt tenderar att bli spända. Yogan är en mjuk och skonsam träningsform vars positioner både kan stärka bäckenbotten och få den att slappna av. 

Den här kursen tar ett helhetsgrepp om överspändhet och värk i bäckenet genom att kombinera stressreducerande yogatekniker som lugnar nervsystemet tillsammans med avslappningsövningar och styrkeövningar för bäckenbotten och kroppen.

Den här kursen hjälper dig att:

 • Minska spändhet & smärta i musklerna i och kring bäckenet
 • Skonsamt öka styrkan i bäckenbotten och i hela kroppen utan att trigga överspändhet och ökad värk
 • Skapa bättre kontakt med din bäckenbotten
 • Skapa mer stabilitet i musklerna i och kring bäckenet utan att använda isolerade knipövningar
 • Minska stress, oro och ångest
 • Få en bättre kunskap om ditt bäcken och en ökad kroppsmedvetenhet 
 • Skapa en förståelse för vad som kan trigga överspändheten och hur du kan undvika detta
 • Hitta gemenskap och stöd hos kvinnor som har liknande besvär
 • Känna dig mindre ensam
 • Öka din livskvalitet 
 • Återfå självförtroendet i kroppen så att du inte längre är rädd för att röra på dig.
GÅ MED PÅ VÄNTELISTAN

Kursens upplägg


 

Modul 1: Andning

Andningen är grunden till att slappna av i bäckenbotten och att även bygga styrka i den. I den här modulen lär du dig att gå från ett ytligt andningsmönster till en funktionell och djup 360-gradersandning där bäckenbotten sträcks ut på varje inandning. 


 

Modul 2: Tension to task

Personer med överspändhet aktiverar ofta musklerna för mycket när de tränar, vilket skapar ökad spändhet. I den här modulen lär du dig att hitta en lagom anspänning i magen. Du blir även medveten om du krystar när du inte ska. Du övar på att spänna magen och samtidigt slappna av i bäckenbotten.


 

Modul 3: Magstyrka

I den här modulen kommer du att bli medveten om när du spänner dig i vardagen och hur du slappnar av. Du får lära dig skonsamma yogaövningar som bygger styrka i magmusklerna och i bäckenbotten. Du får även praktiska verktyg för att förbättra din hållning. 


 

Modul 4: Hitta din rumpa

Att ha en stark rumpa är väldigt viktigt för att skapa stabilitet runt bäckenet. I den här modulen lär du dig att aktivera rumpan på ett skonsamt sätt utan att trigga ökad överspändhet. 


 

Modul 5: Stabilitet

Det behövs en god stabilitet i kroppens alla leder för att vi ska kunna minska spändhet och smärta. I den här modulen arbetar vi med balans och stabilitet genom att stå på alla fyra och aktivera bäckenbotten och magen.


 

Modul 6: Rörlighet

För att vi ska bli starka krävs det  att musklerna har bra rörelseutslag (range of motion). I den här modulen skapar vi mer rörlighet och styrka i ryggen och i överkroppen så att hållningen kan förbättras, vilket är viktigt för en god bäckenbottenfunktion.


 

Modul 7: Höfter

Spända och svaga höfter och insida lår påverkar ofta bäckenbotten negativt. I den här modulen stretchar vi och bygger styrka i höfter och insida lår.


 

Modul 8: Bäckenbotten 2.0

Den sista veckan på kursen tar vi träningen till nästa nivå genom att göra yogaövningar som kräver ett större buktryck, varvid bäckenbotten behöver aktiveras ytterligare. Hela tiden parerar vi med avslappningsövningar så att du inte blir ökat spänd.


 

Bonusmaterial:

I bonusmaterialet ingår bland annat hur du kan stärka bäckenbotten med hjälp av sugrör och ballonger. Det är lika roligt som det låter!


 

Kursdatum

Kursen börjar måndag 11:e januari och pågår till söndag 7:e mars. Du har tillgång till kursmaterialet i 12 månader från kursstart så att du kan gå tillbaka till övningarna hur många gånger du vill. Varje måndag kl.08 under kursperioden släpps nya filmer som du i egen takt kan gå igenom när det passar dig.

Vad säger tidigare deltagare?

 

Emelies överspändhet är mycket bättre

Emelie, 34 år, har vaginism som förvärrades efter en förlossning. Kursen har bidragit till att hon fått betydligt mindre ångest och oro, en ökad kroppsmedvetenhet, att hon kan få ordentligt med luft när hon andas och att överspändheten i bäckenbotten minskat markant.

 

Elina är inte lika begränsad i sin vardag

Elina, 32 år, har en förlossningsskada som gav henne problem med överspändhet i bäckenbotten. Efter kursen har hon betydligt mindre ont och är inte lika begränsad i sin vardag. 

Kursens innehåll


 

Gediget videomaterial

Över 30 videofilmer med övningar, meditationer, tekniker för triggerpunktsmassage och yogapass utspridda på 8 veckor.


 

Textfiler att ladda ned

Nedladdningsbara filer som du kan skriva ut där övningarna beskrivs i text.


 

Tillgång till materialet i 12 månader

Kursen pågår i 8 veckor men du har tillgång till videomaterialet i 12 månader från och med kursstart.


 

Frågestund varje vecka

1 h frågestund i grupp med Frida en gång i veckan under 8 veckor. Frågestunden spelas in så du kan titta på den senare om du inte kan närvara. 


 

Facebookgrupp

Facebookgrupp för stöd och gemenskap under 8 veckor med kvinnor som har lika problem som du.

Din investering

En betalning

4195 kr

 • Över 30 videofilmer
 • Nedladdningsbara filer med beskrivning av övningar i text
 • Frågestund med Frida en timme per vecka under 8 veckor
 • Tillgång till materialet i 12 månader
 • Facebookgrupp för stöd och gemenskap under 8 veckor
KÖP NU

Antingen betalar du kursen på en gång och sparar 495 kr eller så betalar du kursen i två delbetalningar på 2345 kr vardera. Klicka här för betalningsplan.

Kan de så kan du...

Vanliga frågor och svar

Hej, jag heter Frida Trönnberg

Jag har skapat den kurs jag önskar hade funnits när jag hade problem med överspändhet och smärta i bäckenet.

Det fanns ingen hjälp för mig i Sverige eftersom jag endast fick höra att jag skulle knipa, vilket förvärrade mina problem. Jag sökte mig därför utanför Sverige och vidareutbildade mig inom bland annat yoga, vars övningar  gjort mig återställd. Smärtan försvann och jag kunde äntligen börja njuta av min bebis. 

Jag har opererats för min förlossningsskada två gånger och har lagt ned otroligt många timmar på egen rehabilitering. Jag har svart bälte i ju-jutsu och tränar kampsport igen vilket jag inte trodde skulle vara möjligt.

Jag är Sveriges första yogalärare som har specialinriktning mot bäckenbotten. Jag har både professionell och personlig erfarenhet av hur man kan lindra överspändhet och bäckensmärta. 

Du kan minska överspändhet i bäckenet på egen hand. Jag lovar. Jag och mina klienter är levande bevis på detta. Om dina bäckenproblem minskar kan hela ditt liv förändras. Du kan börja tacka ja till att följa med på aktiviteter, du blir gladare och slipper begränsas så mycket av smärtan i vardagen.

Jag har varit på samma plats där du är idag. Jag vill att du ska veta att det finns hopp och att du inte är ensam. I den här kursen kommer jag att visa HUR du gör för att stärka bäckenbotten och kroppen på ett skonsamt och hållbart sätt.

Om jag och mina klienter kan stärka bäckenbotten utan knipträning och samtidigt minska överspändheten (eller till och med bli av med den helt) så kan du!

Forskning visar att yoga lindrar långvarig bäckensmärta och förbättrar patienternas livskvalitet:

*Russel, Natalie et al. Effects of Yoga on Quality of Life and Pain in Women with Chronic Pelvic Pain: Systematic Overview and Meta-Analysis. Journal of Women’s Health Physical Therapy.